Trubarjeva domačija

Galerijska dejavnost

Začetki galerijske dejavnosti v Laščah segajo v leto 1981, v čas praznovanja 150-letnice Levstikovega rojstva, ko so se pričela likovna srečanja pod vodstvom akademskega slikarja Jožeta Cente. Prve razstave so bile v obnovljenem Levstikovem domu, leta 1986 pa so se preselile v galerijo Skedenj na Trubarjevi domačiji. Z razvojem dejavnosti na domačiji so se večale potrebe po ureditvi sodobne galerije, čemur je Občina Velike Lašče znala prisluhniti.
Galerija je bila nazadnje obnovljena v juliju in avgustu 2015. Idejno zasnovo je pripravil arhitekt Marijan Rafael Loboda, arhitekt, ki je sodeloval pri ureditvi Trubarjeve spominske sobe na domačiji že leta 1986. Z obnovo je Trubarjeva domačija dobila svež, enotnejši prostor, prilagojen sodobni galerijski dejavnosti.

Galerija Skedenj pred obnovo leta 2015 in obnovljena galerija

Ob priložnosti otvoritve 25. septembra 2015 je bila odprta tudi likovna razstava dveh akademskih slikarjev, ki ustvarjata v okolici Velikih Lašč, Sama Kovača in Mitje Ficka. Prikazuje preplet del dveh umetnikov različnih generacij in dveh popolnoma različnih stilov, pripravila pa jo je Helena Grebenc Gruden iz KUD-a Primož Trubar Velike Lašče.

Letni program razstav na domačiji vključuje osrednjo razstavo Trubarjevi kraji in izbor razstav priznanih umetnikov, ki se predstavljajo bodisi samostojno bodisi v sodelovanju z drugimi ustvarjalci.

V LETU 2017 NAPOVEDUJEMO ...

15. september 2017

Slikarska razstava Žive Agrež: Zgodbe valov

6. oktober 2017

Razstava grafik PO TRUBARJEVIH POTEH

(Razvojni zavod Puconci in Občina Puconci)

VSAKOLETNO LIKOVNO SREČANJE IN RAZSTAVA »TRUBARJEVI KRAJI«

Prvo likovno srečanje Trubarjevi kraji je leta 1981 pripravil Jože Centa. Organizacija in izvedba srečanj in razstav je potekala v okviru KUD-a Primož Trubar Velike Lašče, najprej jih je vodil Janez Gruden, nato je organizacijo prevzela Helena Grebenc Gruden.

8. junij- 31. avgust 2017
35. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: TRUBARJEVA MISEL V EVROPI DANES
 
8. junij- 29. julij 2016
34. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: 30 LET TRUBARJEVE DOMAČIJE

 

6. junij–30. junij 2015
33. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: Majsko mladostno prebujanje
6. junija je bilo ob Trubarjevem dnevu odprtje že 33. likovne razstave Trubarjevi kraji, ki jo je KUD Primož Trubar letos pripravil v spomin na Janeza Grudna. Odzvalo se je 24 umetnikov, ki so ustvarjali na temo Majsko pomladno prebujenje. Nastalo je 31 del, od tega 25 slik in 6 kiparskih del.

 Foto: Miran Mencin

7. junij–1. oktober 2014
32. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI
32. razstava Trubarjevi kraji si je za izziv zadala upodabljanje literarnih sanj. Ob tej priložnosti je bila tudi slavnostna predaja portreta Primoža Trubarja, ki ga je Trubarjevi domačiji podaril letošnji častni občan slikar Jože Centa.

8. junij–31. avgust 2013
31. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI
Na tradicionalni, že 31. otvoritvi likovne razstave, je na Rašici v »galeriji Skedenj« s svojimi deli sodelovalo 24 slikarjev in kiparjev iz vse Slovenije. Tema leta 2013 je bila 100-letnica trških pravic, čebelarstva in zadružništva Občine Velike Lašče.
Otvoritev razstave je bila vključena v okvir praznovanja državnega praznika, dneva Primoža Trubarja, ter občinskega praznika.

9. junij 2012: 30. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI

10. junij–julij 2011: 29. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI

2010: 28. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI

Utrinek s srečanja slikarjev v maju 2009, Dvorska vas

20. september 2008: 26. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI

SAMOSTOJNE LIKOVNE RAZSTAVE

6. april–5.maj 2017
Likovna razstava akademskega kiparja SILVA KRETIČA

4. marec–31. marec 2017
Razstava lesorezov Gregorja Štruklja in Marije Nabernik: GOREČKE Z BORJAČA (ZRU)

7. oktober–4. december 2016
Pavle Ščurk: AKRILI IN AKVARELI

1. avgust30.avgust 2016
ŽIVA AGREŽ: ISTRA - OSTANKI ČASA

7. april
PAVLA ČERNIGOJ: MOJIH 70. LET

23. april–6. maj 2014
JANEZ KOVAČIČ: KULTURNA DEDIŠČINA SLOVENSKEGA KMEČKEGA PODEŽELJA – KOZOLCI, KAŠČE IN ZIDANICE
Akademski slikar Janez Kovačič je že stari znanec Trubarjeve domačije. Je eden izmed umetnikov, ki so sodelovali na likovnem srečanju Trubarjevi kraji že leta 1986 in katerih umetniška dela so se prodala na prodajni razstavi v Cankarjevem domu za namen Trubarjevega dinarja. Z njim je bila leta 1986 obnovljena Trubarjeva domačija. Na likovnih srečanjih Trubarjevi kraji je sodeloval od takrat še štirikrat, ravno pred dvajsetimi leti pa je v galeriji Skedenj postavil tudi svojo samostojno razstavo.

Tokrat nam je predstavil kulturno dediščino slovenskega kmečkega podeželja. Razstava je nastala na pobudo župana občine Šentrupert Ruperta Goleta za projekt Dežela kozolcev – muzej na prostem. Pri izboru motivov je sodeloval dr. Janez Bogataj, na Trubarjevo domačijo oziroma v njen »skedenj« pa je prišla po zaslugi domačina Jožeta Stritarja. Po besedah Jožeta in umetnika namreč ni bolj primernega prostora za take motive, kot je ravno »skedenj«.
Približno polovica del je bila grafik, ostalo so bila olja. Prikazujejo gospodarska poslopja – kozolce, kašče, zidanice z območja cele Slovenije, med njimi tudi Stritarjevo kaščo na Podsmreki in žal že »pokojni« Tadolenj kozolec, ki je stal v Malih Laščah.

    
Dr. Janez Bogataj je na odprtju predstavil med drugim tudi pomen te razstave kot svojevrstnega načina dokumentiranja naše kulturne dediščine. Razstavo je uradno odprl župan Občine Velike Lašče Anton Zakrajšek.

3. oktober–30. november 2014, galerija Skedenj
JOŽE CENTA
V petek, 3. oktobra, ob 19. uri je teden DEKD zaokrožila predstavitev monografije o akademskem slikarju Jožetu Centi, ki jo je v začetku leta izdala Galerija Miklova hiša, JZ Rokodelski center Ribnica ob umetnikovi 80-letnici.

       

Z monografijo je Jože Centa postal del uradne umetniške produkcije. Na prireditvi jo je predstavila njena soavtorica (Jožetovo slikarstvo in njegov umetniški izraz je opisal Janez Mesesnel) umetnostna zgodovinarka Marjana Dolšina, ki je ob tej priložnosti pripravila tudi razstavo umetnikovih del, ki jih hranijo v svojih zasebnih zbirkah domačini. Razstavljenih je bilo 11 del, med katerimi so prevladovali krajinski izseki velikolaških krajev, nekaj je bilo tihožitij v olju in nekaj v mešanih tehnikah na papirju.

31. oktober–31. december 2013
Drago Petrović: »Človek – podoba«, razstava aktov
Odprtje razstave aktov je bilo del prireditve ob dnevu reformacije, 31. oktobra.

22. oktober 2008
ANDREJ PERKO: Trubar – izgnanec – doživetje in interpretacija Trubarjeve poti (fotografska razstava)

21. junij 2008
LIKOVNA RAZSTAVA AKADEMSKEGA SLIKARJA JOŽETA CENTE

SODELOVANJE Z LOKALNIMI UMETNIKI

ALEKSANDER ARHAR
- Varjene skulpture na Trubarjevi domačiji.

DUŠAN ZEKOVIĆ
- Varjene skulpture.
- Ureditev sprejemnice v kašči v letu 2008.
- Ureditev zunanjosti Trubarjeve domačije v letu 2008.
- Ureditev pečnice na Temkovi žagi v letu 2010.

SODELOVANJE Z UMETNIKI IZ TUJINE

12. oktober–29. oktober 2013
MILOŠ SARIĆ, razstava urbanih pejsažev »Motivi Slovenije«
»Svobodni umetnik Miloš Sarić prihaja iz Kragujevca v Srbiji. Je slikar z velikim številom samostojnih in skupinskih razstav. Slikar pokrajine nam na poseben način predstavlja trenutke mesta, hipni stik z naravo, od koder črpa motive in slikarsko energijo, stike z urbano kulturo in bivanje v njej (sozvočje človeka, arhitekture v prostoru in v naravi).«
(Skender Bajrović, prof. likovne kulture)
Razstavo je odprl predsednik sveta JZTK Matjaž Gruden, o umetniku sta spregovorila Skender Bajrović, prof. likovne kulture, ki je bil tudi pobudnik za vzpostavitev sodelovanja z umetnikom, in Helena Grebenc Gruden. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče.

 »Zima v mestu«

DRUGE SKUPINSKE RAZSTAVE

12. maj29. maj 2017
ZVOK TIŠINE (Likovna razstava Likovne skupine UTŽO Velike Lašče)                                                                                                                   

15. september 2016
POKLON IZGUBLJENIM OČEM (Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana)                                                                     

6. maj 2016
PODOBE MISLI                                                                                                                                                                                         Likovna razstava Likovne skupine UTŽO Velike Lašče

10. april–16. maj 2015, galerija Skedenj
SESTANKI Z ANO
Likovna razstava Likovne skupine UTŽO Velike Lašče
Likovna razstava Sestanki z Ano je bila odprta 10. aprila 2015 v galeriji skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici. Pripravile so jo udeleženke likovnih delavnic, ki potekajo že drugo leto v okviru UTŽO Velike Lašče: Zorka Grobelšek, Dragica Kern, Darinka Grmek Štrukelj, Nevenka Peterlin, Marija Ovca in Lidija Vilar pod mentorstvom akademskih slikark Ane in Urške Meke.

23. april–6. maj 2014
DOBRODOŠLI!
Likovna razstava Likovne skupine UTŽO Velike Lašče
Razstavo je pripravila Likovna skupina UTŽO Velike Lašče pod mentorstvom akademske slikarke Urške Meke.

 Mentorica Urška Meke s svojimi tečajnicami: Marijo Ovca, Darinko Grmek Štrukelj, Nevenko Peterlin in Lidijo Vilar.

6. februar–28. februar 2013
IZREKANJA – likovna razstava KUD-a Zbilje, postavljena ob istoimenskem srečanju literatov (JSKD OI Ljubljana okolica)

Člani likovnih sekcij KUD-a Zbilje ustvarjajo pod mentorstvom akademskih slikarjev Renate Grmovšek, Andreje Eržen in Petra Gabra.

Gost večera Matjaž Pikalo z literati, v ozadju likovna razstava

13. september–10. oktober 2013
»NA OBISKU PRI JURIJU DALMATINU« (Osnovna šola Jurija Dalmatina, Valvasorjeva knjižnica Krško, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar – Podružnica Posavje)

Na razstavi je bil prikazan izbor likovnih in literarnih del, ki so jih v okviru natečaja »Na obisku pri Juriju Dalmatinu« ustvarili učenci posavskih osnovnih in srednjih šol v obdobju od 2008 do 2012.

Za glasbeni predah so poskrbeli harmonikarji Glasbene šole Krško.

31. oktober 2012
RAZSTAVA KOVINSKIH SKULPTUR
Razstava skulptur ustvarjalcev likovne sekcije umetnostnih varilcev, livarjev in kovačev Plamen pri Društvu za varilno tehniko iz Ljubljane. Vse so se dotikale izročila reformacije, upodabljale so knjigo, Trubarja, Abecedarij.

NARAVOSLOVNE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

20. junij 2015: MIŠJEDOLSKI UTRINKI Alenke Škamperle (zavod Parnas)

2. februar 2012: fotografska razstava Gozd (JSKD, OI Ljubljana okolica)

Fotografske razstave ob svetovnem dnevu mokrišč:

5. oktober–15. november 2012: Medved naš vsakdanji, zavod Parnas

9. maj 2006: Slovenija, moja domovina (fotografska razstava Viktorja Luskovca), zavod Parnas

23. marec 2006: Zberi vse vode (fotografska razstava Gregorja Grešaka), zavod Parnas

2. februar 2005: Fotografska razstava Staneta Pelca, zavod Parnas