Trubarjeva domačija

Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami

Knjižnica pod krošnjami je letos gostovala tudi na Trubarjevi domačiji.

Knjižnica pod krošnjami je projekt, ki poteka pod okriljem zavoda Divja misel (deluje na Vodnikovi domačiji) že štirinajsto leto, v trinajstih mestih po Sloveniji in v Avstriji (Pavelhaus v Radgoni) in na enaindvajsetih lokacijah (v Ljubljani jih je kar osem), med katerimi je letos prvič tudi Trubarjeva domačija. Knjižnica je simpatična že po svoji zunanji podobi. Sestavljajo jo leseni stolčki in ležalniki ter lične lesene poličke s knjigami, ki so urejene po različnih tematikah, kot npr. knjige za otroke, mladino, leposlovje, nagrajene knjige, strokovna literatura, revije in časopisi. Vse knjige so nove izdaje, v fond Vodnikove domačije pa jih prispevajo različne slovenske založbe.

knjiznica pod krisnjami

 Predstavitev projekta na tiskovni konferenci v Vodnikovi domačiji v Ljubljani  23. maja 2018
Na sliki: Tina Popovič, direktorica zavoda Divja misel, Eva Bolha iz Plečnikove hiše in Barbara Pečnik s Trubarjeve domačije

Prvo Knjižnico pod krošnjami na Trubarjevi smo postavili v soboto, 16. junija kot uvod v Poletno muzejsko noč na Trubarjevini, nato pa so lahko obiskovalci brezplačno listali, brali knjige in uživali v senci pod krošnjami jelš še vse poletne nedelje do konca avgusta. Žal nam podaljšek v prvo septembrsko nedeljo ni uspel, saj nam vreme to ni dopuščalo. Za vso opremo, knjige in obiskovalce so skrbele Tanja, Monika, Nives, Mija in Slava. Odzivi so bili odlični.

Trubarjeva domačija je idealen prostor za ta projekt, tu je doma knjiga, poleg tega se  svojim naravnim okoljem zlahka najde v povabilu Knjižnice: »Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo.« Upam, da smo to omogočili čim večjemu številu obiskovalcev.