Trubarjeva domačija

Predstavitev

LEVSTIKOV DOM

Levstikov dom je osrednja stavba na drugem velikolaškem trgu. Zgrajen je bil po drugi svetovni vojni na porušenih temeljih nekdanje mogočne Grebenčeve hiše, imenovane Vatikan. V Vatikanu so bili prostori klerikalne hranilnice in posojilnice, ki je opravljala tu gostilniško, mesarsko in pekarsko obrt. Nekaj časa je bila tu nastanjena tudi pošta. V gornjih prostorih je imel stanovanje in ordinacijo dr. Michelisch, za njim pa dr. Kožuh.

Kasnejši zadružni dom je bil leta 1981, ob 150-letnici Levstikovega rojstva, prenovljen in poimenovan po Franu Levstiku. Leta 1986 so bile v njem urejene spominske sobe Josipa Stritarja, Frana Levstika in Primoža Trubarja. Trubarjeva se je leta 2004 preselila v Trubarjevo čitalnico na Trubarjevo domačijo.
Levstikov dom je v upravljanju KUD-a Primož Trubar Velike Lašče, v njem delujejo MKL, Knjižnica Frana Levstika, kino in kabelska televizija.

Del razglednice Pozdrav iz Velikih Lašč, zal. Umetniška tvrdka Karol Schwidernoch, poslana 18. julija 1899, last Tanje Debeljak, Ribnica.

SPOMINSKA SOBA LEVSTIKA IN STRITARJA

Fran Levstik

Josip Stritar

Stritarjeva spominska zbirka je zanimiva predvsem zaradi številnih predmetov in dokumentov, ki so jih poklonili Stritarjevi vnuki: Stritarjev doprsni kip kiparja Alojza Gangla, originalna Stritarjeva pisma, njegove profesorske preparacije, pečatnik in originalne stenske slikarije iz njegove hiše na Dunaju. Med redkimi Levstikovimi predmeti je razstavljena kanglica, s katero je hodil pri Ilijevih po vodo, njegov umivalnik in posodica za toaletne potrebščine.

Razlaga, ki je prilagojena različnim starostnim skupina, zajema pregled glavnih dogodkov iz življenja in dela obeh književnikov.

Ogled z vodenjem:

učenci, dijaki, študenti: 2 EUR

odrasli: 2,5 EUR

Samostojen ogled sobe je možen v času delovanja MKL, Knjižnice Frana Levstika Velike Lašče.

RAZSTAVA »100 LET SLOVENSKE ILUSTRACIJE«

V lanskem letu smo praznovali 100. obletnico prve izvirne slovenske slikanice Frana Levstika Martin Krpan. Leta 1917 jo je opremil Hinko Smrekar, ki je ustvaril 12 lavriranih perorisb. Ob tej obletnici je Založba Mladinska knjiga pripravila razstavo ilustracij slovenskih umetnikov. Pavle Učakar, likovni urednik pri Mladinski knjigi, je iz zakladnice slovenske knjižne ilustracije izbral štirideset del štiridesetih ilustratorjev.

Ob letošnjem občinskem prazniku smo v Velikih Laščah postavili 26 ilustracij, in sicer v galeriji Levstikovega doma in v Trubarjevem parku. V galeriji smo fotografije ilustracij v sodelovanju s Knjižnico Frana Levstika dopolnili s primeri slikanic, v katerih so razstavljene ilustracije tudi objavljene. V galeriji si med drugim lahko ogledate ilustracije iz slikanic Frana Levstik Kdo je Vidku napravil srajčico in Martina Krpana, v Trubarjevem parku pa Obutega Mačka, Leteči kovček, Zgodba o sidru, Lonček kuha in druge.

RAZSTAVA ob 185. obletnici rojstva Frana Levstika

Levstikov dom, Velike Lašče, 29. 9. 2016–31. 10. 2016

Levstikova povest Martin Krpan, ki je bila prvič objavljena v Slovenskem glasniku leta 1858, je pustila globok pečat ne samo v slovenski književnosti, ampak tudi v založništvu, v zgodovini in razvoju ilustracije, v likovni umetnosti itd. Vse to skuša prikazati razstava Martin Krpan. V njej se prepletajo trije deli. Osrednji del in najobsežnejši del razstave predstavljajo knjižne izdaje Martina Krpana, predvsem prispevki iz zasebnih zbirk, v razstavo pa smo vključili tudi knjige Slovanske knjižnice, knjižnice Prežihovega Voranca iz Ljubljane in velikolaške knjižnice Frana Levstika. Drugi del predstavljajo knjižne ilustracije. Slovenski likovni umetniki so izmed Levstikovih proznih del največkrat ilustrirali ravno povest Martin Krpan in je s tem le-ta morda tudi najpogosteje ilustrirano delo slovenske književnosti. Razstavo zaokrožujejo likovne upodobitve Krpana lokalnih umetnikov.

Knjižne izdaje so prispevali: Anton Zakrajšek, Mala Slevica, Milena Gačnik, Rašica, Zalka Lavrič, Prilesje, Marija Tiselj, Rašica, Mestna knjižnica Ljubljana: Slovanska knjižnica, Knjižnica Prežihov Voranc in Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče

Likovne upodobitve: Aleksander Arhar, Osredek, Ana Češarek, Dolenja vas, Dušan Zeković, Selo pri Robu, slike iz zbirke KUD-a Primož Trubar Velike Lašče (dela umetnikov Pavla Ščurka, Razborška idr.)

Izbor in postavitev: mag. Barbara Pečnik in Nika Perovšek
Izvedba: Občina Velike Lašče, zanjo župan Anton Zakrajšek

Razstava je od 3. 12. 2016 v zmanjšanem obsegu na ogled v Trubarjevi čitalnici na Trubarjevi domačiji na Rašici.
Ogled je možen v odpiralnem času domačije. Informacije: 01 7881 006 in 01 781 03 60; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Razstava CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM – skrivnostna zapuščina starih Rimljanov

V četrtek, 6. septembra 2018, ob 18. uri je bila v galeriji Levstikovega doma odprta razstava avtorjev Jureta Kusetiča in Tine Lah. Nastala je v okviru prvega projekta Claustra – Kamniti braniki Rimskega imperija, ki se je končal v letu 2015. Na ogled so številne fotografije, zemljevidi in digitalne 3D rekonstrukcije, ki prikazujejo poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum.

Razstava bo na ogled do 30. septembra 2018, in sicer po predhodnem dogovoru z g. Manfredom Detedingom na telefonsko številko 031 397 377.

Vabljeni!