Trubarjeva domačija

Virtualno odprtje razstave Trubarjevi kraji

  1. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: SPOMINI NA SLOVENCE

Erika Železnik, Dušan Zekovič-HAZE, Veljko Toman, Igor Dolenc, Lojze Adamlje, Bernardka Petrovič-Mager, Miha Edi Juvanc, Mojca Borko, Drago Petrovič, Petra Shrestha, Saša Sever, Dani Novak, Skender Bajrović, Silvo Kretič in Janez Kovačič.

ter iz arhivske zbirke dela Janeza Kneza, Milene Gregorčič in Nikolaja Beera.

Letošnjo pomlad so zaradi spremenjenih razmer namesto na skupnem srečanju likovni ustvarjalci iskali navdih vsak v svojem domačem okolju. Ustvarjali so na temo Javorškovega jubilejnega leta in njegovega romana Spomini na Slovence, ki je umeščen neposredno v velikolaško okolje. Novonastale stvaritve smo postavili v dialog z izbranimi umetninami iz arhivske zbirke in s tem ustvarili most med sedanjostjo in preteklostjo ter na novo odkrili moč tradicije, ki kljubuje vsemu, celo vseobsegajoči krizi človeštva. Stilno in izrazno heterogena razstava nosi skupen predznak šoka, ki ga je med nas vnesla nova bolezen, pa tudi vztrajnosti in skupnega boja proti njej. Človeška figura je tokrat pogosta spremljevalka sicer tradicionalnih krajin, saj so tudi umetniki predvsem razmišljali o človeku, njegovem mestu na tem planetu in njegovi nepredvidljivi usodi. Obiskovalci Galerije Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici si lahko (tudi virtualno) ogledajo sedemnajst slik, štiri skulpture in eno delo v tehniki klasičnega vitraja.

Postavitev razstave: dr. Marjana Dolšina Delač in Helena Grebenc Gruden

Besedilo: dr. Marjana Dolšina Delač

Tehnična pomoč: Martin Gruden, Andrej Perhaj, Janko Sernel

Koordinacija: mag. Barbara Pečnik in Matjaž Gruden

Fotografije: Niko Samsa

Prenos v virtualno okolje: Damjan Tomšič, Naveza d. o. o.

Razstava je nastala pod okriljem KUD-a Primož Trubar Velike Lašče in Občine Velike Lašče. Na ogled bo od 8. junija do 28. junija 2020.

Odprtje prve virtualne razstave na Trubarjevi domačiji bo danes, v ponedeljek, 8. junija, ob 19. uri na povezavi https://youtu.be/kFmVmvTpprU.

Ogled virtualne razstave

Vabljeni k ogledu!