Trubarjeva domačija

Živa Agrež: Srečni šopki

V sredo, 6. novembra 2019, ob 19. uri je bila v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah odprta likovna razstava slikarke Žive Agrež: SREČNI ŠOPKI.

Živa Agrež je ljubiteljska slikarka, ki je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Slikanju se je posvetila po svoji upokojitvi leta 2004. Pri njeni slikarski poti in razvoju so ji s svojim znanjem pomagali slikarki Nuša Lapajne in Sladjana Mitrović (Zasebna šola risanja in slikanja “Likovni atelje”) ter slikarja Janez Zalaznik (mentor Likovnega društva Senožeti) in Miran Erič (Skupina Želve Univerze za 3. življenjsko obdobje Ljubljana), občasno pa se vključuje tudi v druge  delavnice in tečaje, kjer sta jo s svojim znanjem bogatila tudi slikarja Boštjan Plesničar in Tone Rački. Sama se pogosto loti tudi študija znanih svetovnih mojstrov, da bi iz tega izluščila tista znanja, ki jih potrebuje za svoje ustvarjalno delo. V zadnjih letih je imela več kot šestdeset samostojnih razstav po Sloveniji.
Njene slike so narejene mešani tehniki, akrilu, akvarelu in tušu.

Cikl Srečni šopki predstavlja upodobitve šopkov na ne ravno običajen način. So drugačni, sproščeni, polni energije. Ob njih je ponovno nastala poezija, ki jih opisuje in se z njimi prepleta. Njeni avtorji so članice in člani Literarne skupine KUD Primož Trubar Velike Lašče: mentorica Ana Porenta, Darinka Grmek Štrukelj, Silva Langenfus, Majda Babič, Srečo Knafelc, Aleksandra Marijanović, Bernardka Petrović Mager in Zdenka Zabukovec. S svojimi pesmimi so predstavili Živine slike. Med njihovo poezijo pa se je prepletla tudi glasba v izvedbi tria klarinetov, Neže Gradišar, Filipa Strnada in prof. Vanje Tomca iz Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče.

Razstava bo na ogled vse do konca leta 2019. Ogledate si jo lahko v času prireditev v Levstikovem domu ali pa po vnaprejšnjem dogovoru. Dodatne informacije dobite na tel.št. 01 781 03 60.

Lepo vabljeni!