Trubarjeva domačija

NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA (8. september – 8. oktober 2018)

V obdobju od 8. septembra 2018 (mednarodni dan pismenosti) do 8. oktobra 2018 (zaključek Tedna otroka) bo prvič potekala vseslovenska akcija Nacionalni mesec skupnega branja 2018, ki so jo osnovali Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Namenjena je informiranju prebivalcev o pomenu in uporabni vrednosti branja, razvoju bralne kulture in bralne pismenosti za posameznika in za družbo kot celoto ter spodbujanju branja in dvigu bralne kulture.

Pobudniki akcije izpostavljajo, da je branje veščina, ki jo moramo razvijati vsakodnevno, da postanemo dobri bralci, ter da je za posameznika pomembno tako branje za zabavo kot branje za znanje.

Častna pokrovitelja akcije sta predsednik republike Borut Pahor in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, dejavno pa se ji kot partnerji pridružujemo tudi obe resorni ministrstvi: Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Andragoški center Slovenije. 

nacionalni mesec branja

JELKA GODEC SCHMIDT, slovenska ilustratorka in pisateljica, ambasadorka NMSB
Ilustracija za revijo Ciciban, 2010

V Občini Velike Lašče pri promociji branja sodelujemo z velikolaško knjižnico Frana Levstika. 27. septembra 2018 bomo z združenimi močmi pripravili Levstikove večer. Sicer pa vabimo mlade in stare, da obiščite knjižnico in našo Bralnico pod Trško lipo ter preberete kakšno dobro knjigo.